PJA     
      ZESZYT Nr  11/ 2012    Abstrakty
      Volume No. 11/2012     Abstracts

back


4. Wpływ porażenia Puccinia graminis Pers. na zawartość makroelementów
w wybranych odmianach Poa pratensis L. w zależności od nawożenia azotem -
Beata Grygierzec

Abstract.
Badania przeprowadzono w latach 2005–2007 w Stacji Doświadczalnej Małopolskiej Hodowli Roślin – HBP zlokalizowanej w Skrzeszowicach koło Krakowa (220 m n.p.m.). Obiektami doświadczalnymi były plantacje nasienne czterech pastewnych odmian wiechliny łąkowej (Balin, Duna, Skiz, Skrzeszowicka), na których stosowano zróżnicowane nawożenie azotowe: w jednej dawce (jesienią) w ilości: 30 kg N·ha-1 oraz w dwóch dawkach wczesną wiosną
i jesienią, w ilościach: 90 kg N·ha-1 (60 i 30), 120 kg N·ha-1 (60 i 60), 120 kg N·ha-1 (90 i 30) oraz 150 kg N·ha-1 (90 i 60).
Celem badań było określenie wpływu porażenia Puccinia graminis na zawartość makroelementów (N, P, K, Ca, Mg i Na) w wybranych odmianach wiechliny łąkowej.
Do oznaczeń składu mineralnego pobierano po 250 roślin zdrowych oraz porażonych, w fazie pełni kłoszenia. W średnich próbkach oznaczono: zawartość suchej masy – metodą suszarkową, azot ogólny – metodą Kjeldahla, zawartość fosforu, potasu, wapnia, magnezu
i sodu – metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej AAS po mineralizacji na sucho w piecu mufl owym.
Największe porażenie wszystkich odmian (71–93%) przez Puccinia graminis stwierdzono w obiektach kontrolnych oraz nawożonych dawkami azotu 120 (90 i 30) kg i 150 (90 i 60) kg N·ha-1, w ostatnim roku badań. Natomiast najmniejsze porażenie występowało w roślinach
obiektów nawożonych dawkami azotu: 30 kg N·ha-1 (jednorazowo) oraz 90 kg N·ha-1 (60 i 30 kg N·ha-1), w pierwszym roku badań.
Rośliny zdrowe charakteryzowały się większą zawartością azotu ogólnego, fosforu, potasu i sodu niż rośliny porażone. Największą różnicę w zawartości azotu ogólnego pomiędzy roślinami zdrowymi a porażonymi stwierdzono w przypadku odmiany Duna (42%), fosforu oraz potasu – odmiany Skiz (odpowiednio 33 i 43%), natomiast sodu – odmiany Balin (25%).
Rośliny zainfekowane przez Puccinia graminis, w odniesieniu do zdrowych, były bardziej zasobne w wapń oraz magnez.

słowa kluczowe: Poa pratensis, odmiany, Puccinia graminis, makroelementy